De koelkast verhuizen: hoe doe je dat?

De koelkast verhuizen: bij vrijwel iedere verhuizing is dat nodig. Misschien heb je wel een nieuwe koelkast gekocht en moet je deze vervoeren van de verkoper naar je huis? In ieder geval vind je in deze verhuistip alle stappen die je moet nemen om een koelkast veilig te vervoeren van A naar B.

Vóór het verhuizen van de koelkast: ontdooien en schoonmaken

Zet de koelkast uit en maak hem vervolgens goed schoon. Heb je een vriesvak in de koelkast, dan kun je het beste de koelkast de avond van tevoren uitzetten zodat de vriezer kan ontdooien. Natuurlijk haal je dan ook alle etenswaren eruit. Nieuwere vriezers hebben een klepje waardoor het smeltwater afgevoerd wordt. Heeft jouw vriezer dat niet, leg dan voldoende handdoeken rondom het apparaat. Zet eventueel ook een emmertje of een aantal tupperware bakjes in de vriezer om het water op te vangen. Als je haast hebt, kun je ook een pan met heet water in het vriesvak zetten. Dan gaat het ontdooien sneller.

Zodra de vriezer ontdooid is, kun je de vriezer en de koelkast schoonmaken. Dit kun je doen met een sopje met afwasmiddel of soda. Haal plankjes en lades los en maak alles goed schoon. Laat het afvoergootje aan de onderkant leeglopen en maak ook deze goed schoon.

Deuren en lades vastzetten tijdens het verhuizen van de koelkast

De meeste koelkasten hebben plankjes van glas en een aantal plastic lades. Het is verstandig om deze met wat tape vast te zetten, zodat ze tijdens het verhuizen niet verschuiven of los raken. De deur van de koelkast kun je vastzetten met spanband. Doe de spanband helemaal om de koelkast heen en sluit het aan de voorkant. Een extra tip die onlangs gegeven is in de reacties op dit artikel: doe een verhuisdeken onder de spanband om de koelkast te beschermen tegen beschadigingen van de gesp.

Hoe verplaats je je koelkast?

Een koelkast is een groot en log object en daarmee niet makkelijk te verplaatsen. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen die het ietsje makkelijker kunnen maken. Je kunt, zoals in bovenstaande video, een steekwagen huren of kopen voor de koelkast. Er zijn zelfs speciale trapsteekwagentjes waarmee je de koelkast gemakkelijk de trap op kunt rijden.

Er bestaan ook speciale tilbanden waarmee je zware objecten kunt verplaatsen zonder je rug te verpesten. Voor het vervoer kun je het beste een busje huren.

De koelkast vervoeren

Is de koelkast eindelijk het huis uit, dan kom je op het punt waarop je de koelkast gaat vervoeren. Maar hoe kun je dat het beste doen?

De koelkast vervoeren met de auto

Voor het vervoer van de koelkast kun je het beste een busje of aanhanger gebruiken. De koelkast vervoeren in een auto zal namelijk in de meeste gevallen niet passen.

De koelkast liggend vervoeren: kan dat?

Een vraag die waarschijnlijk in je opgekomen is: Kan ik mijn koelkast liggend vervoeren? Het is voor je koelkast het beste om hem staand te vervoeren. Een koelkast bevat namelijk koelmiddel. Als je de koelkast liggend vervoert, of te veel kantelt tijdens het tillen, gaat dit koelmiddel schuimen. Als je de koelkast vervolgens na het vervoer te snel aanzet, kan dit problemen opleveren voor de motor van de koelkast en er zelfs voor zorgen dat je koelkast kapot gaat. Vervoer daarom de koelkast het liefste staand.

Hoe lang de koelkast uit laten na het vervoer?

Moet je de koelkast toch liggend of gekanteld vervoeren, laat hem dan na de verhuizing altijd minstens 12 uur op zijn plek staan voordat je de stekker in het stopcontact steekt.

Ook als je de koelkast staand vervoerd hebt, is het verstandig om de koelkast niet meteen aan te zetten op de nieuwe locatie. Laat ook dan de koelkast enkele uren rusten totdat je de stekker in het stopcontact steekt.

Heb jij nog andere tips om de koelkast te verhuizen? Laat dan een reactie achter op deze post!

*Dit artikel bevat partnerlinks (Wat is dat?)

door  Valine | 12-10-2021 |
Reactie (0)

Reageer