Zijn de kosten voor een verhuizing aftrekbaar van de belasting in 2024?

Als je in het afgelopen jaar verhuisd bent, weet je dat verhuiskosten best op kunnen lopen. Vraag je je daarom af of je verhuiskosten fiscaal aftrekbaar zijn? Dat leggen we uit in deze verhuistip.

Zijn verhuiskosten aftrekbaar van de belasting?

Of je de kosten van je verhuizing kunt aftrekken van de belasting, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Zo maakt het verschil of het gaat om een privé-verhuizing of een bedrijfsverhuizing. Ook maakt het uit of je naar een koop- of huurwoning verhuist en of je een lening hebt afgesloten voor je verhuiskosten. Hieronder lichten we per situatie toe wat de opties zijn voor het fiscaal aftrekken van je verhuiskosten.

Spaarpot in de vorm van een cactus voor de aftrekbare verhuiskosten
Afbeelding: Annie Spratt/Unsplash

Welke verhuiskosten zijn aftrekbaar als particulier?

In principe is het niet mogelijk om als particulier je verhuiskosten af te trekken van de belasting. Hierop zijn twee uitzonderingen:

Aftrekbare verhuiskosten bij het kopen of verkopen van een huis

Als je een huis gekocht hebt en/of een huis verkoopt, mag je bepaalde kosten aftrekken van je belastbaar inkomen in Box 1. De kosten die je in dat geval eenmalig kunt aftrekken, zijn:

  • Advies- en bemiddelingskosten in verband met de afgesloten hypotheek of lening
  • Afsluitprovisie
  • Bereidstellingsprovisie
  • Bouwrente vanaf datum afsluiten koop- aannemingsovereenkomst
  • Bouwtechnische keuring voor het verkrijgen van de hypotheek of lening of voor de Nationale Hypotheek Garantie
  • Kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie
  • Notariskosten voor de hypotheek of lening
  • Taxatiekosten voor het krijgen van de hypotheek(lening) of de Nationale Hypotheek Garantie
  • Rente van de restschuld in verband met verkoop oude woning. Alleen als deze restschuld is ontstaan na 28 oktober 2012 en vóór 1 januari 2018
  • Boeterente in verband met vervroegd aflossen

Meer informatie hierover vind je in het overzicht van De Belastingdienst

Kan ik verhuiskosten fiscaal aftrekken als ik ze betaal met een lening?

Een truucje wat op internet vaak genoemd wordt, is het afsluiten van een lening om je verhuizing te betalen. Je kunt de lening dan in box 3 van je belastingaangifte van je vermogen aftrekken. Zo betaal je dus indirect uiteindelijk minder belasting.

In 2024 is de drempelwaarde hiervoor €3700,-. Heb je een fiscaal partner, dan is de drempel voor jullie samen €7400,-.

Schat voor jezelf in of het afsluiten van een lening voor je verhuiskosten verstandig is. Meer informatie hierover vind je op de pagina over schulden op de site van De Belastingdienst.

Verhuiskostenvergoeding via werkgever

Als je gaat verhuizen voor je werk, kun je kijken of je recht hebt op een verhuiskostenvergoeding van je werkgever en zo toch nog wat geld terug kunt krijgen. Je werkgever mag deze kosten dan wel weer van de belasting aftrekken. Meer informatie hierover vind je in onze verhuistip over verhuiskostenvergoedingen.

Kan ik zakelijke verhuiskosten fiscaal aftrekken?

Als je als ondernemer gaat verhuizen om zakelijke redenen, kun je de verhuiskosten gedeeltelijk aftrekken. De kosten voor het overbrengen van je inboedel zijn aftrekbaar van de winst (lees: de kosten voor een verhuisbedrijf of huren van een busje). Daarnaast kun je een vast bedrag van € 7.750 aftrekken.

Dezelfde regels gelden als je als ondernemer een verhuisvergoeding wilt geven aan een medewerker. Meer informatie hierover vind je op de pagina over zakelijke verhuiskosten van De Belastingdienst.

Wanneer zijn verhuiskosten zakelijk?

Je verhuiskosten als ondernemer kunnen zakelijk zijn als je verhuizing plaatsvindt binnen 2 jaar na het verplaatsen of starten van je bedrijf. Daarnaast moet je woon-werkafstand door je verhuizing met minstens 60% afnemen. Je woonplaats vóór de verhuizing moet minstens 25 kilometer van je werkplek verwijderd zijn. 

Klinkt ingewikkeld? Is het ook een beetje. Maar hier is een rekenvoorbeeld. Stel: je hebt een winkel in Amsterdam, maar je woont in Leiden. Dan is je woon-werkafstand zo’n 45 kilometer. Je gaat binnen 2 jaar na vestiging van je bedrijf verhuizen naar Zaandam. Je woon-werkafstand is daarmee verkort naar 15 kilometer. Dit is een afname van 66%. Daarmee worden je verhuiskosten als zakelijke kosten beschouwd. 

Voldoet je verhuizing niet aan de bovenstaande voorwaarden? Dan kun je met andere redenen alsnog aantonen dat je verhuizing zakelijk is. Moet je bijvoorbeeld door een verandering in het protocol binnen een bepaalde tijdspanne op de zaak kunnen zijn? Of kun je door je verhuizing zakelijke kosten besparen, bijvoorbeeld door opslagruimte in je nieuwe huis? Dan zou je de zakelijkheid van je verhuizing hard kunnen maken bij de belastingdienst. Het is wel verstandig om hierover informatie in te winnen bij een belastingadviseur. (Dat zijn wij niet ;-))

Kortom: verhuiskosten zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de belasting. In alle gevallen geldt: win bij twijfel advies in van een belastingadviseur. Moveria is geen belastingadviseur, dus de informatie in dit artikel is niet rechtsgeldig, maar advies. Wat is jouw ervaring met het fiscaal aftrekken van verhuiskosten? We horen het graag van je in een reactie onder deze verhuistip!

door  Valine | 18-01-2024 |
Reactie (0)

Reageer