Verhuizen tijdens de energiecrisis: wat doe je met je energiecontract?

Het is je uiteraard niet ontgaan: eind 2021 zijn de energieprijzen drastisch gestegen. Wat als je nu tijdens de energiecrisis gaat verhuizen? Wat doe je dan met je energiecontract? In deze blogpost kijken we naar de opties.

Overstappen of niet?

Normaal gesproken geven wij altijd aan dat het verstandig is om bij je verhuizing te kijken of je een voordeliger energiecontract kunt vinden op je nieuwe adres. Omdat de energieprijzen op dit moment zo hoog zijn, hebben energieleveranciers nauwelijks aanbiedingen. De kans dat je een goede deal vindt voor je nieuwe adres is op dit moment daarom vrijwel nihil. Wat dan te doen? Dat hangt af van het soort energiecontract dat je op dit moment hebt:

He Gong / Unsplash

Heb je een energiecontract met vast tarief voor onbepaalde tijd?

Dan kun je dit energiecontract het beste meenemen naar je nieuwe adres. Het tarief dat je nu betaalt, is namelijk lager dan de tarieven van nieuwe energiecontracten. Omdat een energiecontract persoonsgebonden is, en niet adresgebonden, kun je je contract zonder problemen meenemen. Hoe je dit precies doet, lees je in ons artikel over het verhuizen van je energiecontract.

Na je verhuizing kun je dan alsnog de energieprijzen in de gaten houden, zodat je alsnog kunt overstappen als de energieprijzen zijn gedaald.

Heb je een energiecontract met variabel tarief?

Dan zal jouw energietarief naar verwachting per 1 januari 2022 gaan stijgen. Ga je voor die tijd al verhuizen? Neem dan je energiecontract mee naar je nieuwe huis. Je kunt dan na januari kijken of het alsnog loont om over te stappen.

Ga je na januari pas verhuizen? Wacht dan even af en houd de energietarieven goed in de gaten. Je kunt 6 tot 8 weken voor je verhuizing wisselen van energieleverancier.

Heb je een energiecontract dat binnenkort afloopt?

Dan zul je te maken krijgen met hogere tarieven bij het verlengen of afsluiten van een nieuw contract. Je kunt in onze energievergelijker kijken wat de aanbiedingen van dit moment zijn op jouw nieuwe adres.

Op dit moment is het nog onduidelijk wat de energieprijzen gaan doen in het nieuwe jaar. Dus of je nu moet kiezen voor een variabel of vast contract is lastig te zeggen. Op de blog van Pricewise vind je meer informatie over hoe je deze afweging zou kunnen maken.

Wij hopen dat je hiermee wat meer duidelijkheid hebt over het al dan niet meenemen van je energiecontract naar je nieuwe adres. Heb je hier nog vragen over? Dan kun je die gerust stellen in een reactie onderaan deze post. We denken graag met je mee!

door  Valine | 14-12-2021 |
Reactie (0)

Reageer