Verhuizen na een relatiebreuk: waar moet je aan denken?

Moet je verhuizen omdat je relatie is beëindigd? Ben je op zoek naar een nieuw huis in verband met een scheiding? Dan zit je nu hoogst waarschijnlijk in een emotionele en stressvolle periode. Of de relatiebreuk nu ongewenst is of in goede overeenstemming is afgesproken, uit elkaar gaan is nooit leuk. Naast de emotionele aspecten van de relatiebreuk, zijn er ook een hoop praktische zaken die jullie moeten regelen in verband met de verhuizing. Over deze praktische zaken rondom verhuizen na een scheiding gaat deze verhuistip.

verhuizen na een scheiding

Foto van Bigstock

Ben je op zoek naar een handige to-do lijst van alles waar je aan moet denken voor het verhuizen na een scheiding? Download dan de bijbehorende checklist:

Huis en hypotheek bij scheiding of relatiebreuk

Een van de eerste beslissingen die jullie zullen nemen is: wat gebeurt er met het huis? Wie blijft er in het huis wonen? Of verhuizen jullie misschien allebei naar een nieuwe plek? Dit is een puur persoonlijke beslissing waarover jullie samen in overleg moeten gaan. Neem daarbij zowel praktische als emotionele argumenten in overweging.

Praktische overwegingen kunnen zijn:

  • Is het voor een van beide partners handiger om in het huidige huis te blijven wonen in verband met werk, hobby’s of andere verplichtingen?
  • Hebben jullie kinderen en is het al duidelijk bij welke partner zij overwegend zullen wonen? Dan ligt het voor de hand dat deze partner met kinderen in het huidige huis blijft.
  • Kan een van beide partners het huidige huis zelf betalen en de andere partner niet? Dan kan dit ook een rol spelen. Eventueel kan dit opgelost worden door middel van partneralimentatie. Houd er ook rekening mee dat jullie inkomsten kunnen gaan veranderen na de scheiding. Misschien ga je meer of minder werken? Neem dit mee in je berekening.

Emotionele overwegingen kunnen zijn:

  • Is het voor een van beide partners emotioneel gemakkelijker om van omgeving te veranderen? Is een van beide partners misschien meer gehecht aan de spullen en het huis? Dit kan ook een rol spelen in het bepalen wie van jullie tweeën in de huidige woning blijft wonen.

Als jullie het niet eens kunnen worden over wie er in de woning mag blijven, kan een rechter hierover beslissen. Een andere (vriendelijkere) optie is het inschakelen van een mediator. Dit is een onafhankelijk persoon die jullie kan bijstaan in het beslissingsproces.

Praktische overwegingen bij een huurwoning

Wonen jullie in een huurhuis, dan kan het zijn dat het huurcontract aangepast moet worden aan de nieuwe situatie. Als jullie beiden op het huurcontract staan, moet het huurcontract beëindigd worden en moet er een nieuw huurcontract aangemaakt worden op naam van degene die in het huis blijft. Hetzelfde geldt als degene die vertrekt als enige huurder op het contract vermeld staat. Degene die in het huis blijft, moet het huurcontract dan overnemen. Meer informatie over het verhuizen uit een huurwoning bij scheiding vind je op de site van het Juridisch Loket.

Relatiebreuk en hypotheek

Wonen jullie in een koophuis? Dan hangt het er ten eerste van af of dit huis door jullie samen gekocht is, of slechts op naam van één partner staat. Als één van jullie het huis gekocht heeft, ligt het voor de hand dat deze persoon in het huis zal blijven wonen.

Als jullie het huis samen gekocht hebben, of als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, worden de zaken iets ingewikkelder. Jullie zijn immers samen verantwoordelijk voor een hypotheek die afgelost moet worden. Degene die in het huis wil blijven wonen, moet zeker weten dat hij of zij de hypotheeklasten zelf kan dragen, eventueel met behulp van partneralimentatie. Om dit te bepalen, vraag je het beste zo gauw mogelijk een gesprek aan met jullie hypotheekverstrekker. Dit is namelijk degene die bepaalt of de blijvende partner voldoende inkomen heeft om de hypotheek zelfstandig af te lossen.

Daarnaast moeten jullie de waarde van de woning met elkaar afrekenen. Dit wordt ‘uitkopen’ genoemd.

Als de woning een overwaarde heeft (de woning is meer waard dan de hypotheek) dan moet de blijvende partner een uitkoopsom betalen aan de vertrekkende partner. Hij of zij krijgt immers ook het voordeel van de overwaarde.

Staat de woning onder water (de hypotheek is hoger dan de waarde van de woning) dan moet de vertrekkende partner de blijvende partner betalen. Degene die in de woning blijft, neemt immers de gehele restschuld over.

Meer informatie over de berekening van het uitkoopbedrag vind je op de site Echtscheiding-wijzer

Kan geen van jullie beiden de hypotheek zelfstandig aflossen? Dan ligt het voor de hand om het huis te verkopen en allebei een nieuwe woning te zoeken.

Samen eigenaar van de koopwoning blijven na relatiebreuk

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom het slim is om (tijdelijk) samen de woning aan te houden. Misschien is de waarde van de woning op dit moment te laag en wachten jullie liever nog een paar jaar met verkopen. Of misschien willen jullie de kinderen nog een tijd in hun oude vertrouwde huis laten wonen. In dat geval is het ook mogelijk om de woning (tijdelijk) samen te behouden, terwijl maar een partner daadwerkelijk in het huis blijft wonen. De andere partner kan dan een woning huren. Het is in dit geval heel belangrijk om goede afspraken te maken over alle woonkosten. Dit zijn niet alleen de hypotheek en de huur, maar ook onderhoudskosten, verzekeringen en woonlasten zoals gas, water en elektra, het internetabonnement en gemeentelijke belastingen en heffingen. Op de blog van Knab vind je meer informatie over de voor- en nadelen van het samen eigenaar blijven van een koopwoning na scheiding.

Verhuizen na een relatiebreuk: de kosten

Uiteraard brengt verhuizen na een scheiding de nodige kosten met zich mee. Als slechts één van jullie gaat verhuizen, zijn de kosten hiervoor ongelijk verdeeld. De verhuizende partner heeft immers kosten voor de verhuizing zelf (inpakmateriaal, busje huren, verhuisbedrijf), maar ook voor het inrichten van het nieuwe huis. Al verdelen jullie de inboedel netjes, aan een nieuw huis moet altijd het een en ander gebeuren voordat het prettig wonen is: denk aan schilderwerk, aanmeten van gordijnen, et cetera.

Jullie kunnen daarom afspreken dat de blijvende partner meebetaalt aan de verhuiskosten van de vertrekkende partner. Komen jullie hier samen niet uit? Dan kunnen jullie eventueel hulp van een mediator inschakelen.

Wil je inschatten wat je verhuizing ongeveer gaat kosten? Lees dan ons artikel ‘Hoeveel kost een verhuizing’ eens, of vraag ter orientatie meteen een paar offertes aan bij verhuisbedrijven in jouw buurt

Nu offertes opvragen

Verdelen van inboedel bij relatiebreuk

Soms een heikel punt: hoe verdelen jullie de spullen na de scheiding?

Het is verstandig om als eerste te kijken hoe jullie het contractueel afgesproken hebben.

Hebben jullie een samenlevingscontract? Dan is daarin waarschijnlijk afgesproken hoe jullie de boedelverdeling gaan aanpakken.

Zijn jullie getrouwd, dan hangt het er vanaf of jullie onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen getrouwd zijn. Bij gemeenschap van goederen hebben jullie automatisch allebei recht op de helft van het vermogen (en de schulden!). Zijn jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, dan hebben jullie contractueel vastgelegd hoe het vermogen verdeeld wordt.

Een aantal spullen hoeft niet eerlijk verdeeld te worden, maar gelden als ‘verknochte’ goederen. Dit zijn spullen die hoe dan ook bij de partner blijven die de originele eigenaar is. Het gaat hierbij om:

  • Kleding
  • Studieboeken
  • Sieraden
  • Erfstukken ontvangen via een notarieel opgesteld testament, waarbij ‘de koude kant’ is uitgesloten
  • Goederen welke volgens de huwelijkse voorwaarden niet voor verdeling in aanmerking komen

Neem rustig de tijd voor het eerlijk verdelen van de inboedel. Dit doen jullie het beste door middel van het opstellen van een lijst. Op deze lijst zetten jullie alle spullen die jullie samen bezitten, met de bijbehorende dagwaarde. Vervolgens kunnen jullie de lijst nalopen en kijken wie wat wil behouden. Aan het einde kijken jullie dan of de waarde min of meer gelijk verdeeld is.

Tip: om de dagwaarde van jullie spullen vast te stellen, kun je het beste naar een site als Marktplaats.nl gaan. Daar kun je precies zien voor welke prijs vergelijkbare spullen verkocht worden.

inboedel verdelen bij scheiding

Foto van Canstockphoto

Het is ook mogelijk om de spullen met gesloten beurs te verdelen. In dat geval gaan jullie ook met een lijst aan de slag, maar jullie laten de waarde van de goederen achterwege. Als jullie aan het einde van de verdeling allebei tevreden zijn, is het ok!

Meer tips over het verdelen van de inboedel bij een scheiding is te vinden op de website van het Nibud.

Verhuizen met kinderen na een relatiebreuk

Eigenlijk verdient het onderwerp ‘verhuizen met kinderen na een scheiding’ een eigen artikel. Er is namelijk een hoop te overwegen en te organiseren als er kinderen betrokken zijn bij jullie scheiding en verhuizing. Voor nu houden we het kort, en focussen we ons vooral op de praktische aspecten van de verhuizing zelf.

Bij wie gaan de kinderen wonen na de scheiding?

Allereerst willen jullie uiteraard bepalen bij wie de kinderen gaan wonen na de scheiding. Het is belangrijk om de kinderen te betrekken bij deze keuze. Uiteraard zijn jullie als ouders degenen die uiteindelijk beslissen, maar het is voor een kind heel belangrijk om hierin gehoord te worden. Neem dus goed de tijd om hierover rustig in gesprek te gaan met de kinderen.

Hoe ver weg kun/wil je verhuizen met de kinderen na de scheiding?

Een ander aspect dat veel ter sprake komt rondom het verhuizen na een scheiding is: hoe ver weg mag/kan ik verhuizen met mijn kinderen?

Natuurlijk is het voor de kinderen het fijnst als hun vader en moeder na de scheiding nog steeds dicht bij elkaar wonen. Ze kunnen dan eventueel zelfstandig even bij papa/mama langs zonder dat dit door de ouders georganiseerd hoeft te worden. Maar soms zijn er omstandigheden waarin een van de ouders toch naar een andere woonplaats wil verhuizen met de kids: dichter bij familie en vrienden, of misschien wel bij een nieuwe partner. Als jullie gezamenlijk gezag hebben over de kinderen, kan een van de ouders alléén verhuizen met de kinderen als de andere ouder hiermee instemt. Zelfs als het nieuwe huis maar een paar kilometer verderop is. Wil je dus naar een andere gemeente verhuizen, doe dit dan altijd in goed overleg met je ex. Als jullie hier samen uitkomen, is dat voor alle partijen (en vooral voor de kinderen) het prettigst.

verhuizen met kinderen na scheiding

Foto van Pexels

Wat als er een conflict is rondom het verhuizen met de kinderen?

Komen jullie er echt niet uit? Omdat een ouder genoodzaakt is te verhuizen, en de andere ouder dit koste wat het kost tegen wil houden, probeer dan een mediator in te schakelen om samen tot een compromis te komen. Mochten jullie het dan nog niet eens worden, dan kan de rechter beslissen of een verhuizing met het kind is toegestaan. In de praktijk blijkt dat de meeste rechters een verhuizing met kind na een scheiding alleen toestaan als er een echte noodzaak voor de verhuizing bestaat. Uitgebreide informatie over de juridische aspecten van verhuizen met kinderen na een scheiding lees je op de website van Advocatenpraktijk Den Hollander.

Natuurlijk is een verhuizing voor kinderen altijd een ingrijpende gebeurtenis, en al helemaal het verhuizen na een scheiding. In ons artikel ‘Verhuizen met kinderen’ vind je 20 tips om de verhuizing kindvriendelijk aan te pakken.

Gezamenlijke contracten aanpassen

De kans is groot dat jij en je (ex)partner op dit moment samen een aantal contracten hebben lopen: denk daarbij aan internet, energie en verzekeringen. Het is belangrijk dat de contracten op naam komen te staan van degene die in het huis blijft wonen. Als de afschrijvingen op dit moment van een gezamenlijke rekening gedaan worden, of van de bankrekening van degene die vertrekt, vergeet dan niet om ook het juiste rekeningnummer door te geven.

Wat betreft jullie energiecontract: als er nog maar één partner in het huis woont, is er minder energie nodig. De partner die in het huis blijft wonen, kan het beste contact opnemen met de energieleverancier om het voorschotbedrag aan te laten passen. Dit betekent dat de maandelijkse energierekening in het komende jaar een stuk lager zal zijn.

Wil je alvast berekenen wat de maandelijkse energiekosten zijn voor je nieuwe huishouden? Dan kun je dat gemakkelijk doen in onze energievergelijker. Klik aan de linkerkant op ‘Gegevens wijzigen’, in de pop up klik je op ‘Ik weet mijn verbruik niet’ en dan kun je je nieuwe gezinsgrootte selecteren.

Kosten voor energie berekenen

Belastingen en toeslagen

Op het moment dat jij en je ex niet meer samen in hetzelfde huis wonen, veranderen er een aantal zaken rondom jullie belastingen en toeslagen.

Fiscaal partnerschap

Zijn jullie nu fiscale partners? Dan eindigt jullie fiscaal partnerschap automatisch op het moment dat jullie voldoen aan allebei de volgende voorwaarden:

  1. De advocaat heeft het verzoek ingediend voor jullie scheiding of ontbinding van jullie samenlevingscontract bij de rechtbank.
  2. Jij en je partner staan niet meer ingeschreven op hetzelfde adres.

Jullie kunnen ervoor kiezen om tot het einde van het jaar nog fiscaal partners te blijven. Dit vereenvoudigt de belastingaangifte aanzienlijk. Meer over de voors en tegens hiervan lees je op de website van de belastingdienst.

contracten aanpassen scheidingFoto van Green Chameleon/Unsplash

Huurtoeslag

Wonen jullie samen in een huurhuis en ontvangen jullie huurtoeslag? Dan heeft de scheiding invloed op de hoogte van de toeslag die je ontvangt .

De huurtoeslag is onder anderen gebaseerd op de samenstelling van jullie huishouden, de huurprijs en jullie gezamenlijke inkomen. Deze factoren veranderen zodra jullie ieder op een ander adres gaan wonen.

Bekijk eerst op wiens naam de huurtoeslag staat.

  • Staat de huurtoeslag op jouw naam? Geef je nieuwe situatie dan door aan de belastingdienst zodat je huurtoeslag herberekend kan worden. Dit is zowel van toepassing als je in het huis blijft wonen, als wanneer je gaat verhuizen. In beide gevallen verandert namelijk je woonsituatie.
  • Staat de huurtoeslag op de naam van je ex-partner? Dan kun je berekenen of jij recht hebt op huurtoeslag als alleenstaande. Ook in dit geval geldt dit zowel als je gaat verhuizen als wanneer jij degene bent die in het oude huis blijft wonen.

Rekeningnummer doorgeven aan de belastingdienst

Misschien wordt jullie huurtoeslag momenteel gestort op jullie gezamenlijke rekening. Vergeet in dit geval niet om de belastingdienst het juiste rekeningnummer door te geven.

Natuurlijk zijn er nog meer belastingtechnische zaken waarmee jullie rekening moeten houden bij een scheiding. Meer informatie hierover vind je op de speciale pagina over scheiden op de site van de Belastingdienst.

Tot slot…

We hebben in dit artikel geprobeerd de belangrijkste informatie met betrekking tot verhuizen na een scheiding verzameld. We weten echter dat een verhuizing bij scheiding heel wat meer voeten in de aarde heeft dan we hier op één pagina kunnen beschrijven. Op de website van de rijksoverheid is een handige interactieve checklist te vinden, waarin alle administratieve actiepunten rondom een scheiding zijn opgenomen.

Ben je op zoek naar een handige to-do lijst van alles waar je aan moet denken voor het verhuizen na een scheiding? Download dan onze checklist voor verhuizen na een scheiding:

Heb je nog vragen over verhuizen na een relatiebreuk? Of ben je zelf onlangs verhuisd na je scheiding en wil je tips of ervaringen delen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel. We horen graag van je!

door  Valine | 06-01-2018 |
Reactie (2)

Reactie

  • Anne

    Mijn man is sinds kort plotseling bij mij weg gegaan. De kinderen ( 9 en 11 jaar) wonen het grootste gedeelte bij mij. We hebben afgesproken dat ze om het weekend naar hem toe gaan. Dit moet allemaal nog vastgelegd worden. Nu heeft mijn man dus besloten om naar een andere gemeente te verhuizen, 22 km verderop. Hier was ik het niet mee eens omdat ik het belangrijk vind dat onze kinderen straks zelf naar hun vader kunnen fietsen en dit nu niet meer kan. Ook is het een grote stad, in een slechte wijk. Heel anders dan waar de kinderen zijn opgegroeid. Ik wil niet dat onze kinderen daar naar toe gaan. Ze kunnen niet veilig buiten spelen. Kan ik hier iets tegen doen? Mag hij eisen dat de kinderen toch naar hem toe gaan, ondanks dat ik er tegen ben en het niet in het belang van de kinderen vind? Het is trouwens niet zo dat ik de kinderen bij hun vader weg wil houden. Absoluut niet.

    Ik hoop dat iemand mij hier iets meer over kan vertellen!

    • Valine

      Hoi Anne,

      wat een vervelende situatie! Je geeft aan dat het nog vastgelegd moet worden hoe vaak de kinderen naar hun vader gaan. Ik ga ervan uit dat jullie nog een ouderschapsplan moeten opstellen. Wellicht kunnen jullie tijdens het opstellen van het plan samen tot een compromis komen waarin jullie je allebei kunnen vinden, en het belangrijkste: waarbij de kinderen nog steeds naar hun vader kunnen. Misschien kan hij verhuizen naar een betere wijk, of een gemeente die iets dichter bij is? Uiteindelijk zullen jullie samen in goed overleg een oplossing moeten vinden. De kinderen staan hierbij op de eerste plaats. Als jullie er samen niet uitkomen, kunnen jullie hierbij een mediator inschakelen. De kinderen hebben in alle gevallen het recht om hun vader te zien. Dit is ontzettend belangrijk! Het is altijd in het belang van de kinderen om goed contact te blijven houden met beide ouders. Ik raad je aan om verder te lezen en eventueel je vraag te stellen op de websites Nieuwestap.nl of Verder-online.nl. Zij zijn beter thuis in de materie rond echtscheidingen en kinderen dan wij. Ik wens je in ieder geval veel succes en wijsheid toe!

Reageer