Verhuizen zonder geld: kan dat wel?

Soms komt een verhuizing heel onverwachts: een scheiding, ontslag of zelfs een onoplosbare ruzie met je huisgenoot kan er voor zorgen dat je plotseling moet verhuizen zonder geld op je bankrekening. Maar kan dat eigenlijk wel? Zijn er manieren om zonder geld te verhuizen, of in ieder geval manieren om je verhuizing heel goedkoop te houden? In deze blog post verkennen we de opties.

verhuizen zonder geld

Foto van Pixabay

Verhuizen zonder geld: Maak gebruik van je sociale netwerk

Dit ligt eigenlijk voor de hand, maar het is daarmee ook de beste oplossing als je moet verhuizen zonder geld: vraag je vrienden en familie om hulp. Je vrienden en familie kunnen je helpen met inpakken en sjouwen, en uiteraard met klusjes in je nieuwe huis. Zo hoef je geen duur verhuisbedrijf in te huren.

Naast fysieke hulp kan je sociale netwerk ook helpen met gratis spullen. Je kunt aan gratis verhuisdozen komen door eens goed rond te vragen. Veel mensen hebben namelijk nog wel wat oude dozen op zolder liggen.

Daarnaast ken je misschien mensen die een busje of grote auto te leen hebben, of mensen die nog oude meubels hebben waar ze vanaf moeten. Plaats een oproepje op Facebook, stuur mailtjes rond en vraag je collega’s en vrienden. Mensen zijn vaak blij om te kunnen helpen!

Verhuizen zonder geld: Kijk of je recht hebt op een vergoeding

In sommige gevallen kun je aanspraak maken op een vergoeding voor je verhuizing. Zo bestaat er Bijzondere Bijstand voor verhuizen. Dit wordt uitgekeerd door je gemeente en kan op jou van toepassing zijn als je gedwongen moet verhuizen om medische, sociale of financiële redenen. Dit kan nogal breed opgevat worden, dus het beste is om de voorwaarden na te vragen bij je eigen gemeente. Je kunt in ieder geval eerst eens online berekenen of je recht op Bijzondere Bijstand voor verhuizen hebt, dit kun je doen op de website van Nibud.

Als je je huurwoning of kamer gedwongen moet verlaten vanwege een renovatie, sloop of gewijzigd bestemmingsplan, kun je recht hebben op een verhuiskostenvergoeding. Deze wordt betaald door de verhuurder. Op de website van de Rijksoverheid vind je hierover meer informatie. 

Verhuizen zonder geld: Zoek gratis spullen 

In een nieuw huis heb je vaak toch wat nieuwe spullen nodig. Denk maar aan een vloer, een likje verf of nieuwe gordijnen. Natuurlijk heb je al bij vrienden en familie gevraagd of zij nog weggevertjes hebben. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je op internet een hoop freebies vinden. (Zo heeft de schrijfster van deze post ooit een gratis hardhouten vloer op de kop getikt op Marktplaats!) Als je een beetje flexibel en alert bent, kun je op Marktplaats gratis laminaat, bankstellen en zelfs complete keukens vinden. Hetzelfde geldt voor de website Gratisaftehalen.nl.

Je kunt ook offline zoeken: verspreid door Nederland bestaat een groot aantal Weggeefwinkels. Dit zijn winkels waar mensen spullen afgeven die ze niet meer nodig hebben. Anderen kunnen ze dan weer gratis en voor niets meenemen. Misschien heb je zelf ook wel wat spullen die je niet mee wilt verhuizen, die kun je dan mooi aan de Weggeefwinkel geven. Misschien heeft iemand anders er weer wat aan. 

Verhuizen zonder geld: Wees creatief!

bakfiets-verhuizen

Foto van Robin Robokow via Flickr (onder CC 2.0 licentie)

Verhuizen zonder geld vereist uiteraard de nodige creativiteit.Waarschijnlijk is een van de grootste kostenposten voor je verhuizing het vervoer. Als je echt geen geld hebt, moet je hierin creatief zijn. Als je geen vrienden hebt met een grote auto of busje, moet je dus een andere oplossing verzinnen. Ken je misschien wel iemand met een auto met trekhaak? Dan kun je voor 20 euro een aanhangwagen huren: niet gratis, maar wel goedkoop! Misschien kun je jouw diensten of spullen ruilen voor iemand die jou helpt met het vervoer? Je kunt het eens proberen op de website Ruilen.com! Verhuis je binnen dezelfde stad, dan kun je ook denken aan andere vormen van vervoer. Voor een paar tientjes kun je bijvoorbeeld een bakfiets huren. (En nog een persoonlijke ervaring van de schrijfster: je kunt ook best verhuizen met een winkelwagentje ;))

En dan je nieuwe inrichting: Als je de spullen niet kunt kopen, moet je ze zelf maken! Maar gelukkig zorgt een DIY-inrichting juist voor een gezellige en persoonlijke sfeer in huis. Zo kun je de mooiste meubels maken van pallets, kun je lampen maken van lege flessen en nachtkastjes van wijnkistjes. Uiteindelijk heb je dus helemaal niet zo veel geld nodig om je nieuwe stulpje een gezellige en vooral unieke plek te maken!

Eerlijk gezegd zal helemaal verhuizen zonder geld best moeilijk worden. Maar er zijn genoeg manieren waardoor je toch bijna gratis kunt verhuizen. Het komt vooral neer op je sociale skills en creativiteit. Succes!

Heb jij nog andere tips om te verhuizen zonder geld? Laat dan een reactie achter op deze post. Ik hoor graag van je!

door  Valine | 31-08-2015 |
Reactie (2)

Reactie

 • S

  Moet je wel een sociaal netwerk hebben ..
  Als het zo makkelijk was, was ik al weg..

  Ik woon in Zeeuws Vlaanderen en zit hier echt sociaal dood te gaan.
  Heb een andere mentaliteit en levensweg dan de mensen hier.
  Heb helaas uitkering van net 900 pmnd, en zelf geen rijbewijs e.d

  Al jaren depri en moeilijkheden met het leven hier.
  Moet hier weg !

 • Amoremia

  Ciao S

  Misschien kan je gaan werken sparen en in iedergeval ergens anders heen verhuizen ander dorp of wijk
  En zoniet gooi jezelf in het diepe huis opzeggen en vertrek met rugtas naar bv amsterdam veeeeeeel socialere gemeente plaats advertenties voor slaapruimte zoek werk in amsterdam and het avontuur kan beginnen
  Niet somber zijn komt goed
  Er zijn meerdere wegen naar Rome
  En opa zoek een hobby iets leuks desnoods online vrienden facebokk

  Succes

Reageer