Verhuizen naar de VS: Een gids voor Nederlanders die hun leven willen starten in Amerika

De oversteek naar de Verenigde Staten vergt enige voorbereiding. In deze handige gids behandelen we alles wat je moet weten, van visumvereisten en werkgelegenheid tot huisvesting, verhuisplanning en sociale integratie. Voor Nederlanders die dromen van een nieuw begin aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, bieden we de belangrijkste informatie om je reis soepel te laten verlopen.

Ben je gewoon nieuwsgierig naar wat jouw verhuizing naar de VS zou kosten? Gebruik dan de onderstaande button om meteen offertes aan te vragen bij een aantal internationale verhuisbedrijven!

Wat kost mijn verhuizing naar de VS?

Visum en verblijfsvergunning voor het verhuizen naar de VS

Om als Nederlander naar de VS te verhuizen, heb je een visum of verblijfsvergunning nodig. Het meest begeerde is een zogenaamde Green Card, waarmee je permanent in het land mag verblijven. Maar je kunt ook een studentenvisum of werkvisum aanvragen. Er zijn verschillende soorten visa, afhankelijk van het doel van je verblijf in de VS. Ontdek precies wat voor jou en eventuele meeverhuisde gezinsleden van toepassing is.

Het is belangrijk om al je documenten in orde te hebben om toegelaten te worden tot de VS. Een geldig paspoort alleen is niet voldoende; het moet minstens 6 maanden geldig zijn vanaf de vertrekdatum. Als je gaat werken in de VS, moet je de baan al geregeld hebben en dit kunnen bewijzen wanneer je het land binnenkomt. Als je een studentenvisum hebt gekregen, moet je ook je I-20-document bij de douane laten zien, het document van de school dat je hebt gebruikt bij je visumaanvraag.

Je kunt alle soorten visa aanvragen bij de Amerikaanse Ambassade in Nederland. Let op: als je langer in de VS blijft dan je visum toestaat, kan dit problemen veroorzaken als je opnieuw de VS wilt binnenkomen.

Aanmelding van emigratie naar het buitenland

Als je tijdelijk naar de VS verhuist en onzeker bent over hoelang je zult blijven, kun je in eerste instantie je officiële woonadres in Nederland behouden en een speciaal postadres bij de Belastingdienst registreren om je post naar je verblijf in de VS te laten sturen. Ga je langer dan 8 maanden blijven? Dan moet je je emigratie naar het buitenland melden. In beide gevallen kun je terecht op de website van de Belastingdienst om dit te regelen.

Foto van Pexels

Het vinden van werk in de VS

Het vinden van een baan in de VS kan een uitdaging zijn, vooral als je geen contacten hebt in het land. Een goed beginpunt is om een goed opgesteld CV te hebben en effectief te kunnen communiceren in het Engels. Maak gebruik van LinkedIn en vacaturesites zoals Indeed, en bekijk ook online expatforums.

Het vinden van een woning in de VS

Het vinden van een woning in de VS hoeft niet bijzonder moeilijk te zijn. Veel mensen gebruiken Craigslist. Je kunt appartementen, rijtjeshuizen en villa’s huren. Je kunt ofwel per maand huren met een opzegtermijn van 30 dagen, ofwel een langdurig contract afsluiten, een zogenaamde lease voor één of meerdere jaren. Houd er rekening mee dat je dan mogelijk verplicht bent om de huurperiode volledig te betalen als je eerder wilt vertrekken.

Gewoonlijk betaal je een borg bij het tekenen van het huurcontract, die wordt terugbetaald bij vertrek, op voorwaarde dat de woning in dezelfde staat verkeert als bij intrek.

Kosten en budget voor het verhuizen naar de VS

Verhuizen naar de VS kan prijzig zijn, en het is belangrijk om een budget op te stellen voor alle uitgaven die kunnen ontstaan bij de verhuizing. De kosten van verhuizen naar de VS variëren afhankelijk van waar in het land je van plan bent je te vestigen, maar hier zijn enkele uitgaven waar je rekening mee moet houden:

 • Vlieg- en reiskosten
 • Borg voor accommodatie
 • Belastingen en vergoedingen voor visa en verblijfsvergunningen
 • Verhuiskosten voor je huisraad en eventueel je auto

Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk een bankrekening opent in de VS om je salaris te ontvangen, betaalpassen te gebruiken en dollars op te nemen zonder hoge kosten te betalen.

Belastingen en sociale verzekeringen in de VS

Wanneer je naar de VS verhuist en daar gaat werken, ben je verplicht belasting te betalen in het land. Je moet een zogenaamd Social Security Number (SSN) aanvragen om belasting te betalen en gebruik te kunnen maken van het socialezekerheidsstelsel. Je kunt online een aanvraag voor een SSN indienen en vervolgens naar het plaatselijke kantoor van de Sociale Verzekeringsbank gaan.

Als je langer dan 1 jaar belasting betaalt in de VS als werknemer, ben je meestal vrijgesteld van belastingbetaling in Nederland. Raadpleeg de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Zorgverzekering in de VS

Het gezondheidszorgsysteem in de VS verschilt aanzienlijk van dat in Nederland, en het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillen. De VS heeft geen landelijk gezondheidszorgsysteem, en veel inwoners zijn afhankelijk van particuliere ziektekostenverzekeringen om toegang te krijgen tot zorg. Het is echter niet ongebruikelijk dat werkgevers ziektekostenverzekeringen verstrekken voor hun werknemers en hun gezinnen. Een paar tips met betrekking tot zorgverzekering in de VS zijn:

 • Zorg ervoor dat jij en je gezin een uitgebreide ziektekostenverzekering hebben.
 • Ontdek welke zorginstellingen beschikbaar zijn in jouw omgeving.
 • Weet hoe je moet handelen in noodsituaties, inclusief waar je terecht kunt voor spoedeisende zorg.

Onderwijs en scholen in de VS

Als je naar de VS verhuist met kinderen, is het belangrijk om je ruim van tevoren vertrouwd te maken met de onderwijsmogelijkheden in jullie nieuwe thuisland. Het Amerikaanse schoolsysteem omvat de basisschool (elementary school), de middelbare school (middle school/junior high school) en de high school (high school). Er zijn zowel openbare als particuliere scholen, evenals internationale scholen die onderwijs aanbieden in andere talen dan het Engels.

Op de site van de stichting NOB vind je alle Nederlandse scholen in de VS

Het vinden van vrienden en je thuis voelen in de VS

Je aanpassen en vrienden maken is een belangrijk onderdeel van je thuis voelen wanneer je naar de VS verhuist. Om je overgang zo soepel mogelijk te maken, kun je:

 • Deelnemen aan lokale evenementen en activiteiten om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale netwerken op te bouwen.
 • Profiteren van sociale gelegenheden die je werk biedt.
 • Praat met andere Nederlanders die al in de VS wonen en werken (ongeveer 120.000) om advies en tips te krijgen over hoe je je kunt aanpassen. Je kunt online beginnen via communities zoals de Facebookgroep “Nederlanders in Amerika”. Houd ook Facebookgroepen in de gaten voor Nederlanders in de staat waar je je gaat vestigen.

Verhuizen naar de VS is een grote en spannende verandering die fantastische kansen kan bieden voor jou en je familie. Door zorgvuldig te plannen en je voor te bereiden op de verhuizing, kun je ervoor zorgen dat de overgang zo soepel en succesvol mogelijk verloopt.

Of je nu verhuist om te werken, te studeren of een bedrijf te starten, het is belangrijk om open te zijn en moeite te doen om sociale netwerken en vrienden te creëren. Zodra je jezelf hebt gevestigd, zul je kunnen profiteren van alle mogelijkheden die de VS te bieden heeft.

Het uitvoeren van je verhuizing naar de VS

Begin ruim van tevoren met het sorteren van je spullen thuis in Nederland. Wat kan worden verkocht, weggegeven of weggegooid? Welke items wil je meenemen naar de VS en wat heb je echt nodig? Overweeg of er spullen zijn die je wilt opslaan voor later gebruik in Nederland. Maak gebruik van onze handige checklist voor het plannen voor de verhuizing en voor het inpakken.

Er zijn verschillende betrouwbare verhuis- en transportbedrijven waaruit je kunt kiezen, die ook kunnen helpen bij opslag indien nodig. Wij helpen je graag bij het vinden van een verhuisbedrijf voor je verhuizing naar de VS. Via onderstaande knop kun je meteen een aantal offertes aanvragen van gespecialiseerde internationale verhuisbedrijven!

Wat kost mijn verhuizing naar de VS?

Wat te doen zodra je in de VS bent

 • Registreer jezelf bij de Nederlandse Ambassade.
 • Open een bankrekening.
 • Vraag een Social Security Number (SSN) aan.
 • Regel internet en andere abonnementen die je nodig hebt.
 • Doe een melding van emigratie naar de Nederlandse belastingdienst als je langer dan 8 maanden blijft.

Nuttige links voor Nederlanders in de VS

Als je uiteindelijk terugverhuist naar Nederland vanuit de VS, vind je praktische tips in ons artikel remigreren naar Nederland vanuit het buitenland.

door  Admin | 15-04-2024 |
Reactie (0)

Reageer