Verhuisverzekering

Een verhuisverzekering: wat is dat en is het nodig? Als je gaat verhuizen heb je een hoop aan je hoofd: inpakken, adreswijzigingen doorgeven en misschien wel een nieuwe school of creche voor je kinderen zoeken. Gedoe met kapotte spullen en verzekeringen wil je er niet bij hebben. Zorg er daarom voor dat je goed op de hoogte bent van je huidige situatie op het gebied van je verzekeringen en bekijk wat er nog meer mogelijk is. In dit artikel helpen we je op weg.

Een verhuisverzekering: wat is dat precies?

Een verhuisverzekering is een speciale verzekering die schade dekt die tijdens een verhuizing ontstaan is. Deze vorm van verzekering bestaat, omdat inboedelverzekeringen niet altijd schade tijdens de verhuizing dekken. Er zijn meerdere verzekeringen die tijdens je verhuizing kunt gebruiken, die we allemaal in dit artikel behandelen:

  • Garantiecertificaat van de Erkende Verhuizer
  • Een standaard verhuisverzekering
  • Een All-risk verzekering
  • Standaard inboedelverzekering

Garantiecertificaat Erkende Verhuizer

Deze specifieke verhuisverzekering wordt alleen aangeboden door Erkende Verhuizers. Voor een bedrag van 50 euro zijn al je spullen verzekerd tot een waarde van maximaal € 100.000,-. Het belangrijkste voordeel van deze verhuisverzekering is dat al je spullen verzekerd zijn tegen de nieuwwaarde. Bij niet-erkende verhuizers wordt vaak alleen de dagwaarde uitgekeerd. Daarnaast is bij de verhuisverzekering alle schade tijdens de verhuizing verzekerd. Je hoeft niet aan te tonen dat de schade de schuld van de verhuizer was. Iets dat bij veel andere verzekeringen wel het geval is.

Deze verhuisverzekering is de veiligste optie, maar is alleen mogelijk als je je verhuizing door een Erkende Verhuizer laat uitvoeren.

Standaard verhuisverzekering

Ook verhuisbedrijven die geen Erkende Verhuizer zijn, bieden een verhuisverzekering aan. De voorwaarden voor deze verzekeringen zijn echter niet centraal vastgelegd, zoals bij de Erkende Verhuizers. Daarom kunnen de voorwaarden verschillen. Het eigen risico kan bijvoorbeeld hoger zijn, maar het kan ook zijn dat alleen schade vergoed wordt die aantoonbaar door de verhuizer veroorzaakt is. In veel gevallen wordt alleen de dagwaarde van de beschadigde spullen vergoed. Ben je van plan om een niet-erkend verhuisbedrijf in te huren, vraag dan goed na wat de voorwaarden van hun verhuisverzekering zijn.

Vraag nu verhuisoffertes aan

All-risk verzekering

Voor een internationale verhuizing is een gewone verzekering of garantiecertificaat niet voldoende. Als je naar het buitenland verhuist, of vanuit het buitenland verhuist naar Nederland, is het daarom aan te raden om een All-Risk verzekering af te sluiten. Met een all-risk verhuisverzekering ben je verzekerd tegen diefstal, beschadiging en het vermist raken van spullen tijdens de verhuizing.

Er zijn ook verhuisbedrijven die een All-risk verzekering aanbieden voor binnenlandse verhuizingen. Hierbij is ook schade verzekerd die door jezelf of bijvoorbeeld de buurman veroorzaakt is. De All-risk verzekering verzekert ook spullen die je in je eigen auto vervoert. Mondial Movers is een van de bedrijven die een All-risk verhuisverzekering aanbiedt.

Inboedelverzekering bij verhuizing

Je huidige inboedelverzekering vergoedt verlies van of schade aan je bezittingen. Tijdens een verhuizing kan het echter zijn dat niet alles vergoed wordt. Ten eerste zijn je spullen niet meer alleen op je oude adres. Tijdens de verhuizing zijn je spullen verspreid over twee huizen en een verhuiswagen. Mocht er schade zijn aan je spullen, dan kan het daarom soms zo zijn dat dit niet gedekt wordt door je inboedelverzekering. Overleg voor de verhuisdag met je verzekeraar. In veel gevallen kun je namelijk regelen dat je spullen tijdelijk zowel op je oude als op je nieuwe adres verzekerd zijn.

Schade die wordt veroorzaakt door een verhuisbedrijf valt nooit onder de verantwoordelijkheid van je inboedelverzekering. De verzekering van de verhuizer is hiervoor verantwoordelijk. Nog een reden om altijd goed na te gaan wat de voorwaarden zijn van de verhuisverzekering van het verhuisbedrijf.

Vergelijk inboedelverzekeringen

Verzekering als je verhuist zonder verhuisbedrijf

Als je je verhuizing zelf doet, eventueel met hulp van familie en vrienden, kun je uiteraard geen verhuisbedrijf aansprakelijk stellen voor schade. Het is dan raadzaam om navraag te doen bij je bestaande inboedelverzekering over de dekking tijdens een verhuizing. In de meeste gevallen vallen de volgende situaties onder de dekking van je inboedelverzekering:

  • Schade door een aanrijding van het voertuig dat je gebruikt voor de verhuizing
  • Schade door brand, blikseminslag of ontploffing
  • Schade doordat inboedel losschiet tijdens het hijsen
  • Schade door diefstal of kwijtraken van dozen of iets anders waarin je de inboedel verhuist
  • Schade door defect van hulpmiddelen bij het in- en uitladen

Als een van je verhuishulpen (familielid, buurman, vriend, etc.) schade veroorzaakt tijdens je verhuizing, dan kan hij of zij de schade laten vergoeden door zijn of haar WA-verzekering.

Verhuisverzekering: wat is de beste keuze?

Als je optimale dekking wilt tijdens je verhuizing, kun je het beste een erkend verhuisbedrijf inschakelen en via hen een garantiecertificaat of All-risk verzekering afsluiten.

Verhuis je met een niet-erkend verhuisbedrijf. Bekijk de voorwaarden van de door hen aangeboden verzekering dan van tevoren.

Verhuis je zelf, vraag dan goed bij je inboedelverzekering na wat de voorwaarden zijn voor een verhuizing.

Zorg er in alle gevallen voor dat je inboedelverzekeraar op de hoogte is van je verhuizing, zodat je spullen zowel op je nieuwe als oude adres verzekerd zijn.

door  Valine | 06-11-2021 |
Reactie (0)

Reageer