De wasmachine verhuizen – 5 tips voor succes

Hoe verhuis ik een wasmachine? Tegen die vraag loop je hoogstwaarschijnlijk aan als je je verhuizing aan het plannen bent. Terwijl je de verhuisdozen en de meeste meubels gemakkelijk naar buiten kunt tillen, vereist een wasmachine verhuizen wat meer planning. Een wasmachine is vooral heel zwaar, onhandig om vast te pakken en moet goed beveiligd worden tegen beschadigingen. Lees dus verder en zorg ervoor dat je de wasmachine probleemloos naar je nieuwe huis brengt.

Psst… heb je geen zin om je wasmachine zelf te vervoeren, overweeg dan of je daar een professional voor wilt inschakelen. Weten hoeveel dat kost?

Nu offertes opvragen

Vrachtwagen verhuist wasmachine
Foto: Théo Dorp/Unsplash

Tip 1: koppel de wasmachine goed af

De wasmachine is aangesloten op stroom en water. Koppel beide aansluitingen de avond voor je verhuizing los. Dit is met name belangrijk voor de wateraansluiting, omdat die een tijdje nodig heeft om helemaal leeg te lopen. Maak de slang los en laat hem goed uitlekken.

Plak hem op de dag van de verhuizing vast aan de wasmachine met het uiteinde omhoog. Zo zorg je ervoor dat er geen water uitlekt tijdens het verhuizen.

Daarnaast kan het zijn dat er nog water in het systeem van de wasmachine zit. Dit moet er natuurlijk uit. Hiervoor moet je de wasmachine op een traptrede of andere verhoging zetten, zodat je hem kunt kantelen. Aan de onderkant zit een strip of klepje, met daarachter het filter. Neem een emmer of teiltje en plaats deze daaronder. Open het filter langzaam en laat het water eruit lopen door de wasmachine licht te kantelen. Als het water eruit is, kun je het filter weer dichtdraaien.

Tip 2: bescherm de wasmachine tijdens het verhuizen

Om beschadigingen aan de wasmachine te voorkomen, kun je hem omwikkelen met een verhuisdeken. Daarmee bescherm je ook meteen hoekjes en muurtjes tegen afbrokkelen, mocht de wasmachine er tegen aan botsen tijdens het sjouwen.

Je kunt ook een speciale transportzak voor de wasmachine aanschaffen. Deze verhuiszak beschermt de wasmachine tegen beschadigingen en zorgt er tegelijkertijd voor dat de wasmachine makkelijker te tillen is.

Alle wasmachines worden geleverd met speciale beugels of pinnen, waarmee je de trommel kunt vastzetten tijdens het vervoer. Deze trommelbeveiliging zorgt ervoor dat de trommel niet te veel heen en weer schudt en dus de machine niet beschadigt.

Als je de beschermbeugels of pinnen niet meer hebt, kun je ook gaan voor een alternatieve oplossing: schroef de bovenkant van de wasmachine eraf en vol de open ruimte met oude handdoeken of een kussen. Ook zo zorg je ervoor dat de trommel niet kan schudden tijdens het verhuizen.

Tip 3: breek je rug niet

Er bestaan handige hulpmiddelen voor het gemakkelijk tillen van een wasmachine. De eerder genoemde transportzak voor wasmachines is speciaal ontworpen om wasmachines met een correcte lichaamshouding te verplaatsen of een trap op en af te dragen. Je kunt deze verhuiszak gemakkelijk in online bestellen.

Wil je liever rollen dan tillen? Dan kun je een speciale steekwagen huren of kopen voor de wasmachine. Er zijn zelfs speciale traplopers of trapsteekwagentjes waarmee je de wasmachine gemakkelijk de trap op kunt rijden. Je kunt een traploper of steekwagen kopen, maar ze zijn ook te huur. Vraag na bij de bouwmarkt of het verhuisbedrijf of je er daar een kunt huren.

Hoeveel weegt een wasmachine?

Het gewicht van een wasmachine ligt gemiddeld tussen de 65 en 80 kilo. Tenzij je een bodybuilder bent, til je hem dus het beste met 2 personen. Probeer bij het tillen zo veel mogelijk met een rechte rug te lopen, ook op de trap. 

Kom je er tijdens het tillen achter dat de wasmachine echt te zwaar is, dan hebben we nog een trucje voor je. Iedere wasmachine bevat een of meerdere betonnen gewichten. Als je, afhankelijk van het model, de bovenkant of achterkant van de wasmachine los schroeft kun je deze gewichten verwijderen. Je hebt dan het gewicht van de wasmachine in tweeën verdeeld. Dat scheelt weer sjouwen!

Tip 4: meten is weten

Een wasmachine is een groot, log en hard object. Daarmee is hij lastig door gangen, trappenhuizen en deuren te manoeuvreren. Zorg ervoor dat je van tevoren precies weet wat de afmetingen zijn van de doorgangen in je oude en nieuwe huis. Meet natuurlijk ook de wasmachine op, zodat je kunt inschatten of het gaat passen.

Als de doorgangen te klein zijn voor de wasmachine, kan een verhuisbedrijf je wasmachine verhuizen. Ze gebruiken dan een verhuislift om de wasmachine via het raam naar beneden en/of weer naar boven te liften.

Zoek je een verhuisbedrijf? Lees dan hier onze tips voor het vinden van een goede verhuizer.

Tip 5: De wasmachine vervoeren

Als je je wasmachine laat vervoeren door een verhuisbedrijf, hoef je je nergens zorgen over te maken. Wil je weten hoeveel het zou kosten om je wasmachine door een verhuisbedrijf te laten vervoeren? Vraag dan via onderstaande knop meteen een paar offertes aan:

Nu offertes opvragen

Als je het vervoer het zelf doet, kun je ervoor kiezen om de wasmachine in je eigen auto te vervoeren.

Een wasmachine vervoer je het beste rechtop. Zo heb je de minste kans op beschadigingen aan de trommel en leidingen. Je kunt de wasmachine vanwege plaatsgebrek op z’n kant vervoeren, maar er is dan meer kans op beschadigingen. Het is een veiligere optie om een aanhangwagen of klein busje te huren voor een paar uur.

Lees ons artikel over verhuiswagens huren voor tips!

Waar je ook voor kiest, zorg dat je de wasmachine goed vastzet in de auto, aanhanger of busje. Dan voorkom je dit soort toestanden:

Wij hopen dat de wasmachine verhuizen met deze tips weer een stukje makkelijker wordt. Heb je nog andere verhuistips met betrekking tot de wasmachine? We horen het graag! Laat dan gerust een reactie achter op deze pagina.

Pinnen is winnen:

Vond je dit artikel handig? Pin het dan op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terug kunt vinden!

4
5
door  Valine | 06-05-2021 |
Reactie (6)

Reactie

  • jan

    Die pinnen bijgeleverd bij een wasmachine krijg je er nooit terug in, bij het uittrekken valt de trommel namenlijk en hangt ze aan de veren. Enkel in de fabriek kunnen ze dit correct monteren.

  • Martijn

    De reactie van Jan is onterecht. De zogeheten ’transportbouten’ kun je er elk moment weer inzetten zonder problemen. Op deze manier heb ik mijn wasmachine 2 maal verhuisd zonder enige schade. Nu, na 10 jaar werkt het digitale binnenwerk niet meer naar behoren. Toch veel plezier van gehad!

  • Woman

    Een YouTube filmpje met tips op de website plaatsen met als titel “Woman” Fail?

    • Valine

      Hee Woman,
      bedankt voor je reactie! Ja, we hebben dit filmpje gedeeld omdat dit een grappig voorbeeld is van hoe het vervoer van een wasmachine mis kan gaan. De titel is niet door ons bedacht, maar door de originele uploader van het filmpje. Wat ons betreft had het ook ‘man’ of nog beter: ‘person’ mogen zijn. In dit geval zijn het inderdaad toevallig twee vrouwen, wat in de titel benoemd wordt. Er zijn op YouTube overigens veel meer “Man fail” filmpjes te vinden, alleen net toevallig geen filmpje van een wasmachine 😉 Ik hoop dat je de keuze begrijpt!
      Groetjes,
      Valine

  • Pimsbattem

    Dankjewel voor dit artikel over het verhuizen van een wasmachine. Het klopt dat je een wasmachine goed uit moet laten lekken. Ik heb dit probleem zelf ondervonden, had ineens een waterballet in de verhuiswagen.

Reageer