Huisinrichting: je nieuwe huis inrichten in 6 stappen

Eindelijk is het dan zo ver: Je gaat verhuizen naar je droomhuis. Of dit nu je eerste studentenkamer of je eerste koophuis is, je hebt waarschijnlijk erg veel zin om je nieuwe stulpje helemaal naar jouw smaak in te richten. Maar bij de huisinrichting komt nogal wat kijken. Waar begin je en wat zijn de stappen die je moet nemen? Dat leggen we uit in deze verhuistip!

Huisinrichting stap 1: Maak een plattegrond

 

De allereerste stap die je moet nemen om te beginnen met het inrichten van je nieuwe huis, is het maken van een plattegrond. Dit is de makkelijkste manier om je ideeën voor de huisinrichting snel in beeld te brengen. Door het maken van een plattegrond kun je inschatten welke meubels in welke ruimte passen.

huisinrichting plattegrond

Foto van Roomstyler

Natuurlijk kun je een plattegrond gewoon met old-school papier en potlood maken, maar er zijn ook een hoop leuke apps en websites waarmee je dit kunt doen. Bovenstaande plattegrond is bijvoorbeeld gemaakt op de website Roomstyler

Stap 2: Bepaal je budget

Huisinrichting kost geld. Al koop je geen nieuwe meubels, je bent altijd wel iets kwijt aan schilderen, het leggen van een vloer, of gordijnen. Het is belangrijk dat je in een vroeg stadium al bepaalt wat je budget is, zodat je je plannen daarop kunt aanpassen. Je budget bepaalt of je naar woonwinkels kunt gaan om nieuwe meubels te shoppen, of misschien liever rondkijkt op Marktplaats of zelf aan de slag gaat met DIY meubels

Heb je een krap budget voor je verhuizing, kijk dan ook even naar ons artikel over Verhuizen zonder geld!

Stap 3: Inventariseer je inboedel

Nu je weet wat je budget is en wat er min of meer in je nieuwe woning past qua meubels, kun je kijken wat je mee wilt nemen. Misschien heb je een ruim budget en ben je je huidige meubels zat, dan neem je waarschijnlijk minder mee. Wil je de meeste van je huidige meubels meenemen, bepaal dan precies wat er mee gaat. Zo kun je de stijl van je huisinrichting baseren op de items die je al hebt. 

Stap 4: Maak een moodboard

Nu is het tijd om echt creatief te worden! Nu je weet wat je uitgangspunt is qua ruimte, meubels en budget, kun je aan de inrichtingsstijl gaan denken. Dit kun je het beste doen aan de hand van een moodboard. Op een moodboard verzamel je plaatjes van alle interieurideeën, kleuren en stijlen die je mooi vindt. Zo kun je gemakkelijk een stijl creëren die je aanspreekt. Lees ons artikel over het maken van een moodboard voor meer tips!

Stap 5: Maak een shopping list! 

Nu kun je heel concreet gaan kijken welke items je nog moet kopen om je huis in te richten in de door jou gewenste stijl. Natuurlijk houd je hierbij rekening met je budget. Misschien kun je niet alles meteen nieuw kopen, dus je kunt je lijstje indelen op relevantie. Welke items heb je per se nu nodig, en welke kunnen nog even wachten? 

huisinrichting bepalen

Foto van Pixabay

Bedenk ook dat je veel artikelen goedkoop kunt vinden op bijvoorbeeld Marktplaats, of gratis op Gratisaftehalen.nl. Natuurlijk kun je ook veel dingen zelf maken of aanpassen. Een oude kast ziet er met een likje verf meteen heel anders uit. Ook een mooie plaid over de bank geeft meteen een heel ander effect. Wees dus creatief en je zult zien dat je niet zo veel nieuwe spullen hoeft te kopen als je dacht. 

Stap 6: Aan de slag! 

Nu je weet hoe je huisinrichting eruit moet zien en wat je nodig hebt, kun je eindelijk aan de slag. Het is nu tijd om te shoppen, doe-het-zelven en in te richten. Veel plezier! 

door  Valine | 06-11-2014 |
Reactie (0)

Reageer