Samenwonen: het geheim van het inrichten

Ga je binnenkort samenwonen? Dat is ontzettend leuk en spannend! Er is er een hoop te regelen en te bedenken zodat jij en je partner jullie levens zo goed mogelijk kunnen combineren. Een paar weken geleden schreven we al over de administratieve kant van het samenwonen. Deze keer gaan we in op het inrichten van jullie nieuwe stulpje. Het is namelijk geen gemakkelijke taak om van twee interieurs één geheel te maken. Jullie willen geen volgepropte woonkamer met twee eettafels en vier bankstellen. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden. Hoe doen jullie dat het beste? Lees verder voor tips!

1. Voordat jullie echt samenwonen: maak een moodboard

samenwonen

Moodboard gemaakt met Olioboard

Het is verstandig, maar vooral leuk om eerst een plan te maken voor de inrichting van jullie woonkamer. Dit gaat heel goed met behulp van een moodboard. Maak afzonderlijk van elkaar een visueel overzicht van de kleuren, materialen stijlen die jullie graag in huis zouden zien. Daarna kunnen jullie de moodboards naast elkaar leggen en bekijken wat de overeenkomsten zijn. Zijn er bepaalde kleurfamilies of ontwerpstijlen die jullie allebei mooi vinden? Borduur daar dan samen op voort. Eventueel kunnen jullie samen een nieuw moodboard maken van jullie gezamenlijke ideale woonstijl. Lees hier meer tips voor het maken van moodboards.

2. Ook van tevoren: Wat mag mee en wat moet weg?

En dan nu het uur van de waarheid: welke spullen mogen er mee en wat moet weg? Op basis van jullie gezamenlijke moodboard kunnen jullie beide interieurs kritisch onder de loep nemen. Welke meubels en accessoires passen er binnen jullie gezamenlijke stijl? Bekijk samen welke spullen er binnen jullie inrichtingsplan passen en dus mee mogen.

Maar natuurlijk is de stijl niet alles. Het is voor jullie allebei belangrijk om de meubels mee te kunnen nemen die een speciale waarde hebben. Wees hierbij bereid om concessies te doen. Jullie vinden vast wel een hoekje voor de oude lavalamp van je vriend, en hij kan heus wel begrijpen dat jij je neon-roze pluche kussen echt mee wilt nemen. Kortom: Houd vast aan jullie gezamenlijke woonstijl, maar sta open voor de persoonlijke items die er nèt niet helemaal bij passen. Juist deze spullen maken jullie inrichting persoonlijk.

Meubels die jullie niet meenemen, hoeven natuurlijk niet meteen weggegooid te worden. In de eerste periode kunnen jullie een opslagruimte huren om dubbele items te stallen. Mochten jullie dan toch na verloop van tijd die lavalamp willen inruilen voor jouw kroonluchter, dan kan dat gewoon. Op de site Opslagprijzen.nl kun je prijzen van opslagruimtes in jouw regio vergelijken. 

Nu opslagprijzen vergelijken

3. Vlak voor het samenwonen: Samen shoppen

Als jullie hebben afgesproken welke spullen er mee mogen, kunnen jullie een boodschappenlijst maken. Wat ontbreekt er nog in jullie nieuwe inrichting? Hierbij dienen jullie rekening te houden met het budget. Misschien is het nog geen tijd om dat complete wandmeubel met ingebouwde ledlampen aan te schaffen, maar moeten jullie het nog even doen met zijn oude Billy-kast. Dit is het moment om daarover te beslissen. Maak een lijst van de dingen die jullie samen aan willen schaffen en ga samen op speurtocht naar de leukste meubels en accessoires voor jullie gezamenlijke stulpje.

samenwonen inrichten

Foto van Bigstock

4. En tenslotte: Lekker klussen

Eenmaal in het nieuwe huis kunnen jullie samen aan de slag om er jullie eigen plekje van te maken. Nodig vrienden en familie uit om samen de vloeren te leggen, de muren te schilderen en de keuken te installeren. Het is niet alleen fijn om veel hulp te hebben, maar dit is ook een goede manier om te ‘bonden’ met elkaars vriendengroepen. Bekijk samen wat de beste opstelling voor de meubels is en zet jouw, zijn en jullie nieuw gekochte accessoires op hun plek. Om jullie woning een persoonlijke touch van jullie samen te geven, kunnen jullie werken aan een gezamenlijk doe-het-zelf project. Denk bijvoorbeeld aan een creatieve fotowand in de woonkamer met foto’s van jou en hem. Of wat dacht je van een zelfgemaakte salontafel die door jullie samen getimmerd, geschuurd en geverfd is? Door samen te klussen en te ontwerpen, maken jullie je huis echt eigen.

Wat heb jij nog voor tips voor het combineren van twee interieurs? Of welke problemen kwam jij tegen toen je ging samenwonen? Laat een reactie achter op deze post!