Verhuizen tijdens Corona: 10 vragen en antwoorden

Verhuizen en Corona, hoe zit dat? Heb je in de komende maanden een verhuizing gepland staan, dan is het logisch dat je je afvraagt of deze nog door kan gaan in coronatijd. Wij hebben informatie ingewonnen bij Nederlandse verhuisbedrijven, zodat we jou goed kunnen informeren over verhuizen tijdens de coronacrisis. 

Dit artikel is geschreven op 24 maart 2020 en op 25 januari 2021 geüpdatet met de meest recente informatie.

Foto van Unsplash

Mag ik verhuizen tijdens Corona?

Het korte antwoord is ‘ja’!

Verhuizen tijdens de coronacrisis is gewoon mogelijk. Ook tijdens de lockdown die is aangekondigd op 14 december. Verhuizers vallen niet onder contactberoepen, dus zij kunnen hun werk nog doen. Verhuisbedrijven die verhuizingen gepland hebben voor de komende periode, zullen deze niet annuleren vanwege het coronavirus. 

Er zijn enkele uitzonderingen, waarover we je hieronder verder zullen informeren. Uiteraard worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen door de verhuisbedrijven, en worden er van de klant aanpassingen gevraagd. Ook deze zullen we in dit artikel verder toelichten. 

Ook is het nog steeds mogelijk om een nieuwe verhuizing te plannen, en om verhuisoffertes aan te vragen. Hierover geven we je aan het einde van dit artikel meer informatie.

Mag ik verhuizen met vrienden tijdens Corona?

Ben je van plan om te verhuizen zonder verhuisbedrijf, maar met de hulp van vrienden en familie? Dan liggen de zaken iets anders.

Volgens de huidige maatregelen die zijn aangekondigd op 14 December 2020, mag je niet meer dan 2 personen thuis ontvangen. Daarbij moet de afstand van 1,5 meter altijd aangehouden worden. Tijdens een verhuizing zal het lastig of zelfs onmogelijk zijn om je aan deze maatregelen te houden.

Ons advies is dan ook: probeer je doe-het-zelf verhuizing tot nader order uit te stellen, als je hier de mogelijkheid toe hebt.

Moet je toch zelf verhuizen tijdens de ‘lockdown’ periode, houd je dan aan het volgende:

 • Overweeg om alsnog een verhuisbedrijf in te schakelen. Zij mogen nog verhuizingen doorvoeren en treffen extra voorzorgsmaatregelen.
 • Heb je geen budget voor een verhuisbedrijf? Doe je verhuizing bij voorkeur alleen met mensen uit je eigen huishouden. De verhuizing zal dan meer tijd in beslag nemen.

In welke gevallen kan mijn verhuizing (misschien) niet doorgaan?

In enkele gevallen kan het nodig zijn om je verhuizing uit te stellen, namelijk:

 • Als jij of een van je gezinsleden Corona-gerelateerde klachten vertoont vlak voor de verhuisdag. In dit geval is het namelijk niet veilig voor de verhuizers om in jouw huis aan het werk te zijn. Is dit het geval? Neem dan alvast contact op met het verhuisbedrijf om te overleggen wat de beste oplossing is.
 • Sommige internationale verhuizingen kunnen niet doorgaan. Alle landen hebben verschillende richtlijnen en sommige landen hebben op dit moment een complete lockdown. In sommige gevallen zijn grenzen gesloten voor niet noodzakelijk verkeer. Gelukkig wordt een verhuizing in de meeste gevallen wel als noodzakelijk aangemerkt. Ga jij naar het buitenland verhuizen of verhuis je terug naar Nederland? Overleg dan met je verhuisbedrijf over de beste oplossing.

Welke veiligheidsmaatregelen worden er genomen door verhuisbedrijven?

Verhuisbedrijven waarmee wij gesproken hebben, hebben extra veiligheidsmaatregelen opgesteld voor het verhuizen tijdens de coronacrisis. Dit zijn de maatregelen die door verschillende verhuisbedrijven genomen worden:

 • Verhuizers die verkoudheidsverschijnselen vertonen, mogen niet werken
 • Er worden geen handen geschud
 • Verhuizers houden 1,5 meter afstand
 • Verhuizers wassen extra vaak hun handen
 • Verhuiswagens en materiaal worden regelmatig ontsmet
 • Betalingen kunnen niet contant of met PIN gedaan worden, enkel met internetbankieren. 
 • Om fysieke contactmomenten te beperken wordt er één contactpersoon aangewezen vanuit het verhuisbedrijf, en één contactpersoon vanuit de familie.

De exacte maatregelen verschillen per verhuisbedrijf. Sommige verhuisbedrijven hebben hun veiligheidsmaatregelen gepubliceerd op hun website. Zie hier bijvoorbeeld informatie van Kattenberg Verhuizingen over verhuizen tijdens de corona-uitbraak, en deze pagina van Student Verhuis Service over hun voorzorgsmaatregelen. Ook de branchevereniging Erkende Verhuizers heeft algemene richtlijnen voor verhuizen in coronatijd vastgesteld.

Als je precies wilt weten wat jouw verhuisbedrijf voor veiligheidsmaatregelen neemt, kun je dit het beste even bij hen navragen.

Wat kan ik zelf doen om verhuizen tijdens Corona veiliger te maken?

Naast de veiligheidsmaatregelen die genomen worden door de verhuisbedrijven, is het belangrijk dat je zelf ook je steentje bijdraagt. Waar moet jij voor zorgen om de veiligheid tijdens de verhuizing te vergroten?

 • Als jij of een van je gezinsleden vlak voor de verhuisdag ziek of verkouden is, geef dit dan aan bij het verhuisbedrijf. 
 • Zorg voor een plek waar verhuizers hun handen kunnen wassen. Zowel in het nieuwe als in het oude huis. 
 • Zorg dat spullen ingepakt en verhuisklaar klaar staan. Alles wat in dozen kan, moet in een doos zitten. 
 • Verpak matrassen in een matrashoes en beddengoed in plastic zakken 
 • Wijs in het gezin een contactpersoon aan die communiceert met de contactpersoon van de verhuizers.
 • Houd tijdens het verhuizen fysieke afstand van de verhuizers. Help dus niet mee met sjouwen. Aanwijzingen geven op afstand over waar spullen naartoe moeten, is prima. 
 • Nodig geen vrienden of familie uit tijdens de verhuizing
 • Betaal via internetbankieren, NIET contant of met pin. 
 • Zorg dat er wegwerpbekers in huis zijn zodat de verhuizers veilig koffie kunnen drinken
 • Het is niet mogelijk om mee te rijden in de verhuiswagen. Zorg dus voor eigen vervoer naar de nieuwe woning

Worden er nog nieuwe verhuizingen gepland in de komende periode?

De verhuisbedrijven waarmee wij gesproken hebben, nemen nog gewoon nieuwe opdrachten aan voor de komende maanden. Een aantal bedrijven gaven aan dat zij geen huisbezoeken meer uitvoeren voor het opmaken van een offerte. Huisbezoeken worden nu in veel gevallen door middel van videobellen uitgevoerd.

Wat moet ik doen als ik Corona-gerelateerde klachten heb?

Heb jij of heeft een gezinslid Corona-gerelateerde klachten in de periode voor de verhuizing? Stel het verhuisbedrijf hier dan altijd van op de hoogte. Doe uiteraard ook zo gauw mogelijk een coronatest.

In overleg met het verhuisbedrijf zijn er dan diverse oplossingen mogelijk, zoals het uitstellen van de verhuizing. Maar er zijn soms ook minder extreme oplossingen mogelijk: zou zou je met het verhuisbedrijf kunnen afspreken dat jij en je gezinsleden niet in de woning aanwezig zijn tijdens de verhuizing, maar dat je een gezonde contactpersoon aanwijst die aanwezig is. (Zorg er dan wel voor dat je zelf niet van tevoren in contact bent met de contactpersoon)

Wat als mijn verhuizing uitgesteld of geannuleerd wordt vanwege Corona?

Het kan zo zijn dat het verhuisbedrijf jouw verhuizing niet kan uitvoeren omdat jij of een gezinslid verkoudheidssymptomen heeft, of omdat het gaat om een internationale verhuizing naar een land met een lockdown. Wat gebeurt er in zo’n geval?

Verhuizing uitgesteld

Kan je verhuizing niet plaatsvinden in verband met ziekte van een gezinslid of een lockdown in het buitenland? Dan kun je een nieuwe verhuisdatum afspreken met het verhuisbedrijf. Als de verhuizing kort van tevoren uitgesteld moet worden, kan het zijn dat het verhuisbedrijf een onkostenvergoeding in rekening brengt.

Verhuizing geannuleerd

Wil je zelf je reeds geplande verhuizing annuleren in verband met de coronacrisis, dan ben je het gehele of een deel van de verhuiskosten verschuldigd aan het verhuisbedrijf. Bij Erkende Verhuizers zijn deze als volgt:

 • Annulering meer dan 30 dagen voor de verhuizing: 15 procent
 • Annulering 14-30 dagen voor de verhuizing: 50 procent
 • Annulering 7-14 dagen voor de verhuizing: 75 procent
 • Annulering minder dan 7 dagen voor de verhuizing: 100 procent

Verhuis je met een niet- Erkend Verhuisbedrijf, kijk dan na in de algemene voorwaarden van het verhuisbedrijf wat daar staat over annuleringen.

Doorgeven adreswijziging aan de gemeente tijdens coronacrisis

Je verhuizing moet je nog steeds binnen 5 dagen na de verhuisdag doorgeven aan je nieuwe gemeente. Gelukkig kan dit online met je DigiD, je hoeft hiervoor dus niet persoonlijk naar het gemeentehuis.

Ben je uit het buitenland naar Nederland verhuisd? Dan moet je wel persoonlijk bij de gemeente verschijnen. Hiervoor kun je opde website van je gemeente een afspraak maken.

Kan ik nog verhuizen bij een lockdown?

De informatie in dit artikel is gebaseerd op de maatregelen die door de overheid zijn aangekondigd op 14 December 2020. Tijdens deze lockdown kun je verhuizen, als je je houdt aan de richtlijnen. 

Kan ik verhuizen tijdens de avondklok?

Een verhuizing is geen geldige uitzondering om na het ingaan van de avondklok nog buiten te zijn. Uiteraard kun je je verhuizing overdag gewoon door laten gaan, met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen. Zorg er dus voor dat je na 21:00 ’s avonds niet meer naar buiten hoeft om spullen in of uit te laden.

Verhuisbedrijven zullen er ook naar streven om de werkzaamheden voor het ingaan van de avondklok af te ronden. Lukt dit niet, dan kan het zijn dat een eventuele boete op kosten van jou komt. Maak hier vooraf goede afspraken over met het verhuisbedrijf.

Of je nu gaat verhuizen of niet, wij wensen je veel succes in de komende periode. Mocht je vragen hebben over je verhuizing die niet in dit artikel worden beantwoord, stuur ons dan even een berichtje of laat een reactie achter onder dit artikel. Wij zullen ons best doen om je vraag te beantwoorden. Samen maken we er het beste van!

Dit artikel is gebaseerd op informatie van de verhuisbedrijven: Mondial Kattenberg, StudentenKarwei, A.N. Verhuizers, Oostland Verhuizingen, Student Verhuis Service en Koning Verhuizers.

door  Valine | 18-12-2020 |
Reactie (2)

Reactie

 • Jacqueline Sas

  LS
  Er is nu een lockdown.
  Wanneer wordt dit artikel aangepast?
  Kan ik verhuizen???

  J. Sas

  • Valine

   We hebben het artikel zojuist aangepast met de meest recente imformatie. Je kunt tijdens de lockdown nog steeds verhuizen met een verhuisbedrijf. Houd er wel rekening mee dat de verhuizing langer kan duren omdat de verhuizers extra veiligheidsmaatregelen treffen. Verhuizen met vrienden wordt echter sterk afgeraden omdat het vrijwel onmogelijk is om je aan de richtlijnen van het RIVM te houden.

Reageer