Naar Canada verhuizen

Bij het plannen van je avontuur naar Canada komt heel wat kijken: van het doorgronden van het visum- en verblijfsvergunningproces tot het vinden van een huis en baan. Ook is het belangrijk om je weg te vinden in het gezondheidssysteem en de juiste verzekeringen te kiezen. Deze gids loodst je door de essentiële stappen – denk aan visumvereisten, de huizen- en arbeidsmarkt, belastingen, sociale zekerheid, en scholen voor je kinderen – en geeft praktische tips voor een soepele overgang.

Wil je vooral weten wat een verhuizing naar Canada kost? Ga dan snel naar ons formuliertje om meteen offertes aan te vragen bij verschillende internationale verhuisbedrijven!

Wat kost mijn verhuizing naar Canada?

Visa en verblijfsvergunningen voor Canada

Om naar Canada te emigreren, heb je naast een geldig paspoort een visum of een elektronische reistoestemming (eTA) nodig. Er bestaan verschillende visumtypen afhankelijk van het doel van je verblijf, zoals werk, studie, of gezinshereniging. Een veelgebruikte methode voor een verblijfsvergunning is het Express Entry-systeem, dat op punten is gebaseerd.

Voor jongeren tot 30 jaar is er het Working Holiday Visum, dat de mogelijkheid biedt om een jaar in Canada te wonen en werken. Voor studie langer dan 180 dagen is een studievisum vereist.

De aanvraagprocessen, inclusief voor een werkvisum, vereisen onder andere een test en beoordeling op taalvaardigheden. Bezoek de website van de Canadese immigratiedienst, IRCC, voor meer informatie.

Wat moet je regelen in Nederland als je gaat verhuizen naar Canada?

Als je als Nederlander voor langer dan een jaar naar Canada gaat verhuizen, zijn er een aantal; belangrijke stappen die je moet zetten met betrekking tot Nederlandse autoriteiten:

DigiD: Zorg ervoor dat je DigiD actief is voordat je Nederland verlaat. Dit is cruciaal om in het buitenland nog zaken te kunnen regelen met de Nederlandse overheid. Als je al in het buitenland bent, kun je alleen nog een DigiD aanvragen via een balie ​

Uitschrijven bij je gemeente: Je moet je uitschrijven bij de gemeente waar je woonachtig bent, vanaf 5 dagen voor je vertrek tot uiterlijk op de dag van vertrek. Dit proces kan verschillen per gemeente, en in sommige gevallen moet je dit persoonlijk doen, vooral als niet alle familieleden meeverhuizen. Bij het uitschrijven ontvang je een internationaal bewijs van uitschrijving, wat je mogelijk nodig hebt om je in Canada in te schrijven​

Belastingen, zorgverzekering en pensioen: Informeer bij de Belastingdienst en het CAK over je situatie en wat je moet regelen voor je belastingen en zorgverzekering. Je pensioenfonds kan je informeren over de implicaties voor je pensioen​

Uitkering: Als je een uitkering ontvangt en naar het buitenland gaat, meld dit dan bij het UWV of de SVB. Je kunt niet altijd je uitkering meenemen naar het buitenland​

Legalisatie van documenten: Sommige instanties in Canada kunnen vragen om bepaalde Nederlandse documenten. Deze documenten moet je mogelijk rechtsgeldig laten maken voordat je vertrekt​

Stemrecht: Als Nederlander in het buitenland mag je stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen en het Europees Parlement, maar je moet je hiervoor eerst registreren als kiezer​

Voor een gedetailleerde checklist en meer informatie over wat je moet regelen als je naar het buitenland verhuist, kun je de pagina over emigreren van de Rijksoverheid​​ raadplegen.

Foto van Unsplash

Het vinden van een woning en werk in Canada

Bij het plannen van je verhuizing naar Canada is het belangrijk om na te denken over waar je wilt werken en wonen, tenzij je dit al hebt besloten.

Houd er rekening mee dat Engels de voertaal is aan de westkust, terwijl Frans overheerst naarmate je dichter bij Montreal en Quebec komt. In grote steden zoals Toronto, Vancouver en Ottawa zijn de meeste banen beschikbaar, maar de woonkosten zijn daar ook hoger. Over het algemeen is Canada verwelkomend voor buitenlandse werknemers met de juiste kwalificaties.

Voor het vinden van werk kun je beginnen met het gebruiken van online vacaturesites en netwerken met andere Nederlanders die al in het land wonen, bijvoorbeeld via online forums en sociale media.

Voor huisvesting is Craigslist een goed startpunt. Hier kun je de meeste soorten accommodaties vinden. Ook kun je gebruikmaken van netwerkforums, zoals Facebookgroepen.

Wees voorbereid om een maand huur als borg te betalen als je een woning huurt in Canada. Als er geen schade is aangericht aan de woning tijdens je verblijf, wordt de borg gebruikt voor de laatste maand huur bij vertrek.

Belastingen en sociale verzekeringen in Canada

Wanneer je naar Canada verhuist en daar begint te werken, word je belastingplichtig in het land. Je moet een zogenaamd Social Insurance Number (SIN) aanvragen om belasting te betalen en om gebruik te kunnen maken van het socialezekerheidsstelsel. Het is belangrijk om het Canadese belastingstelsel te begrijpen en hoe dit verschilt van het Zweedse, en om een belastingovereenkomst aan te vragen om dubbele belasting te voorkomen.

Opleiding en onderwijs in Canada

Het Canadese schoolsysteem is opgebouwd uit verschillende niveaus:

  1. Basisonderwijs: Dit begint meestal rond de leeftijd van vijf of zes jaar en loopt tot ongeveer twaalf jaar. Basisonderwijs is verplicht tot een bepaalde leeftijd, afhankelijk van de provincie waar je gaat wonen. Kinderen leren hier de basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en algemene kennis.
  2. Voortgezet onderwijs (Middelbare school): Dit begint na het basisonderwijs en duurt ongeveer vier jaar. Op de middelbare school worden meer gespecialiseerde vakken aangeboden zoals wiskunde, wetenschappen, sociale wetenschappen, talen en kunstvakken.
  3. Hoger onderwijs (Universiteit/College): Na het voortgezet onderwijs hebben studenten de keuze om door te gaan naar het hoger onderwijs, dat bestaat uit universiteiten en hogescholen. Universiteiten bieden academisch gerichte programma’s aan, terwijl hogescholen zich vaak richten op praktische en beroepsgerichte opleidingen.

Het schoolsysteem kan verschillen per provincie in Canada, dus het is belangrijk om te achterhalen wat specifiek geldt voor de regio waar je gaat wonen.

Nederlands onderwijs in Canada

verhuis je naar Canada en wil je je kinderen Nederlandse taal en cultuur (blijven) meegeven? Dat kan ook! In Vancouver is een Nederlandse school die onderwijs voor alle leeftijdsgroepen aanbiedt.

Zo organiseer je de verhuizing naar Canada

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om naar Canada te verhuizen, is het moment aangebroken om de daadwerkelijke verhuizing en het transport van je bezittingen te plannen. Hier zijn enkele zaken om in gedachten te houden bij het verhuizen van je spullen naar Canada:

Opruimen en inpakken voor de verhuizing

Begin ruim op tijd voor de verhuizing met het uitzoeken van je spullen en beslis wat je ermee wilt doen. Wat wil je, kan je en moet je meenemen naar Canada? Is er iets dat opgeslagen moet worden voor toekomstig gebruik in Nederland? Wat kan er verkocht, weggegeven of weggegooid worden? Maak gebruik van onze checklist voor het inpakken voor de verhuizing.

Als je een verhuisbedrijf inschakelt, kunnen ze je vaak helpen met het inpakken en advies geven over hoe je je spullen het beste kunt inpakken en beschermen.

Kiezen van een verhuisbedrijf

Verschillende verhuisbedrijven kunnen je helpen met je verhuizing naar Canada. Het is belangrijk om prijzen en diensten van verschillende bedrijven te vergelijken om de beste optie voor jouw situatie te vinden. Bij het kiezen van een verhuisbedrijf, let op de volgende factoren:

  • Ervaring met internationale verhuizingen, specifiek tussen Nederland en Canada?
  • Verzekering voor je bezittingen tijdens het transport?
  • Klantbeoordelingen en referenties om ervoor te zorgen dat het bedrijf betrouwbaar en professioneel is?

Wij helpen helpt je graag bij het vinden van een verhuisbedrijf voor je verhuizing naar Canada. Wil je in een keer vrijblijvend offertes van meerdere internationale verhuisbedrijven ontvangen? Gebruik dan het formuliertje via onderstaande knop:

Wat kost mijn verhuizing naar Canada?

Spullen vervoeren over zee of via de lucht?

Bij het transporteren van je bezittingen naar Canada heb je de keuze tussen containertransport over zee of luchtvracht. Elk alternatief heeft zijn voor- en nadelen:

Containertransport is vaak de meest economische keuze, maar het kan langer duren voordat je bezittingen bij je nieuwe huis in Canada aankomen. Je kunt ervoor kiezen om een volledige container voor jezelf te huren of ruimte te delen met anderen om de kosten te verlagen.

Luchtvracht is een sneller alternatief in vergelijking met containertransport, maar het kan ook aanzienlijk duurder zijn. Als je speciale waardevolle of dringende items hebt die je snel nodig hebt, kan luchtvracht een goede optie zijn.

Douaneregels en importvoorschriften

Bij verhuizen naar Canada is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de Canadese douaneregels en importvoorschriften om onnodige vertragingen en extra kosten te vermijden. Wanneer je naar een land buiten de EU verhuist, moet je een douaneaangifte invullen bij een douanekantoor bij de grens, of dit laten regelen door je verhuisbedrijf. Lees meer op de website van de Canadese Douane.

door  Admin | 04-04-2024 |
Reactie (0)

Reageer